Az elmúlt 27 év aktív politikai szereplőivel haladja meg az elmúlt 27 évet a Momentum

Nem tudom mi zavar jobban. Az a csodavárás, ami körülveszi a Momentumot vagy az, hogy ők a hihetetlenül nagy médiafelületet, amit kapnak, nem arra használják, hogy újszerű, progresszív programról, jövőképről beszéljenek, hanem inkább arra, hogy üres politikai lózungokat csattogtassanak. A magyar politikát meg kell újítani, ez így van. De ez nem azt jelenti, hogy Gyurcsányt lecseréljük Fekete-Győrre és akkor minden rendben is lesz...

 

web760.png


A magyar politika és az elmúlt 27 év egyik rákfenéje (van egy pár, pl a kormányokon átívelő pofátlan lopás) az úgynevezett neoliberális gazdaságpolitika. Mindegy, hogy jobboldali vagy liberális kormánya volt hazánknak (az MSZP-SZDSZ-kormánynak nem sok köze volt a baloldali politikához), kisebb-nagyobb változással, de mindegyik ugyanazt a gazdaságpolitikát folytatta. Nem véletlen, hogy nincs elég pénz az egészségügyre. Nem véletlen, hogy nincs elég pénz az oktatásra. A rendszer hibája miatt nincs pénz. A képzetlen munkaerőre és az alacsony bérekre építő, külföldi működő tőkére alapozó versenyállam, mint kapitalizmusmodell Magyarországon megbukott. A nyugati és a magyar bérek, valamint a termelékenység közötti távolság nem csökkent, hanem nőtt. Az elvándorlás fokozódott, hisz a magyar gazdaság képtelen kellő mennyiségű és minőségű munkalehetőséget teremteni. 


Nem véletlen, hogy Borsodban vagy Szabolcsban sokkal rosszabbak az iskolák, mint Budán. Magyarország az egyik legkevésbé egyenlő oktatási rendszerrel rendelkezik az OECD országok között. És ennek oka a neoliberális gazdaságpolitika. Hisz nem volt cél jó iskolákat csinálni Borsodban, mert a cél az volt, hogy külföldi összeszerelő gyárak menjenek Borsodba. De mivel ez a modell nem elég sikeres, így az iskolák szinten tartásra is alig van pénz, ami végeredményben azt jelenti, hogy tovább nőtt a budai és a borsodi iskolák között a különbség. A PISA-felmérések szerint a diákok tanulási eredményeit 73%-ban az határozza meg, hogy az ország melyik részén járnak iskolába. Vagyis az irányítószámuk.


Szóval, itt nem pusztán a személyekkel van a baj. Hanem sokkal inkább azzal, amit képviselnek. A Momentum programbemutatóján csupa olyan ember fog beszélni, akik aktívan részt vettek az elmúlt 27 év magyar politikájában és ilyen-olyan módon, de képviselték a neoliberális gazdaságpolitikát. 

 

gecik.jpg

 

Egy szó mint száz, ők szólalnak fel a Momentum neoliberális programbemutatóján, vagy mondhatjuk úgyis, ilyen jól sikerült meghaladni a Momentumnak elmúlt 27 évet:

--- Raskó György volt MDF-s, majd MDNP-s parlamenti képviselő; volt közigazgatási államtitkár, milliárdos agrárbáró;

--- Bod Péter Ákos, aki 1990 áprilisától 1991 decemberéig ipari és kereskedelmi miniszter, 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadója első Orbán-kormány idején; 

--- Jeszenszky Géza, 1990-1994 között az Antall-kormány külügyminisztere; 

--- Kincses Gyula, volt egészségügyi államtitkár, 1990-94 között az MDF parlamenti képviselője, 1992-től a Népjóléti Minisztérium egészségügyi rendszerváltozást koordináló bizottságának elnöke volt. 2001-ben az Egészségügyi Minisztérium reformügyekért felelős miniszteri biztosaként az Orbán-kabinet főtanácsadója, majd a Medgyessy-kormány egészségügyi tárcájának tanácsadója.