LMP: előre a Fidesz-kétharmadért!

Az LMP Országos Politikai Tanácsa ma úgy döntött, hogy lehetetlen feltételekhez kötik az ellenzéki pártokkal való együttműködésüket.

Szél Bernadették ismét megmutatták: lehet más a politika, szembe lehet menni a saját választóik akaratával is!

Hódmezővásárhely után feltámadt az emberekben a remény, hogy tényleg győzhet az ellenzék a Fidesz felett, ha az ellenzéki pártok képesek együttműködni, félretéve sérelmeiket és önös érdekeiket.

Korábban a Republikon kutatása - rosszabb országos számok mellett - bizonyította, hogy a kétharmad megakadályozásához az LMP-nek is koordinálnia kell a baloldallal. 

Azóta ráadásul 5 ponttal esett a Fidesz, míg 3 százalékpontot erősödött a Karácsony Gergely vezette MSZP-Párbeszéd, 1-1-et a DK, az LMP és a Jobbik.

Reális esélye lenne tehát annak, hogy a Fideszt kisebbségbe lehessen szorítani egy korlátozott együttműködéssel, ha az LMP nem borítaná a bilit. (Az általuk javasolt teljes körű összefogásnak már csak azért sincs értelme, mert pl. Budapesten a Jobbik visszalépése inkább segítené a Fideszt, mint az ellenzéket, a Közös Ország kutatásai alapján.)

De az LMP mégsem működik együtt a baloldallal, mert nekik fontosabb a pártjuk taktikai érdeke, mint a kormányváltást akaró választói többség érdekei.

Török Gábor friss posztjában megfejti az LMP döntése mögött meghúzódó okokat:

"Az LMP tavaly ősszel láthatóvá vált kampánystratégiája arról szólt, hogy a párt ambíciója egyértelműen a baloldal vezető pozíciójának elfoglalása és a „másodhegedűs” szerep határozott elutasítása. Néhány megnyerhető egyéni mandátum természetesen jól jönne a pártnak, de ha ennek az az ára, hogy a pártnak látványosan el kell fogadnia az MSZP dominanciáját a baloldali térfélen, az teljesen ellentétes lenne a párt eddigi törekvéseivel. Ha az LMP a mai támogatottsági mutatók arányában nagyszabású megállapodást kötne az MSZP-vel, azzal a mostani helyzetet konzerválná a baloldalon: márpedig ez egyáltalán nem érdeke."

Röviden: a 6%-os LMP-nek fontosabb a 17%-os MSZP-Párbeszéddel való versengés, mint Orbán legyőzése.

Ha valakinek kétséges volt, hogy vajon az összefogást szorgalmazó Hadházy Ákos vagy a háttérből továbbra is manipuláló, baloldal-fóbiás Schiffer András mozgatja az LMP-t és a jobb sorsra érdemes Szél Bernadettet, most választ kaphatott.

ovschiff.jpg