Ezek ugyanazok?

Le kell váltani a Fideszt. De mire? Nagyon nem mindegy. Tudom, ma (szinte) mindenki utálja a Fideszt. Jogosan. De akkor se feledkezzünk meg róla, hogy április 8-án nekünk valamit meg kell választani a helyére, és nem mindegy, hogy mit.

 

jobbik_6.png

(kép forrása HVG)

 

A Political Capital 2017-es kutatása pompás áttekintést ad a két jobboldali párt, a Fidesz és a Jobbik, ideológiai helycseréjének. Míg a Jobbik igyekezett “néppártosodni”, addig a Fidesz bizonyos tekintetben átvette a radikál jobboldali szerepet.

A Fidesz nem csak több program pontját valósította meg a “néppártosodás” előtti Jobbiknak (például a tankönyvpiac államosítását), hanem retorikájában és elveiben is (szélső)-jobboldali irányba mozdult el. A Jobbik eközben egy visszafogottabb kommunikációt folytat, és egy szélesebb réteg által támogatható programot próbált összeállítani. Az ideológiai helycsere a pártok taktikai lépéseként értelmezhető, hiszen a Fidesz ezzel a Jobbik alól akarja kihúzni a talajt, a Jobbik pedig egy szélesebb körben is elfogatható párt látszatát szeretné kelteni. Ennek tükrében egy átlag fideszes politikusról sokkal könnyebb elhinni, hogy kicsit sem náci/szélső-jobbos, csak politikai haszonszerzés miatt csinálják amit, viszont a jobbikosokról már nem könnyű elhinni az őszinte "néppártosodást", hisz az internet nem felejt.

 

Itt még nem volt cuki Vona Gábor. Pár éve még nagyon ki akart lépni az EU-ból.

 

A Jobbik annak érdekében, hogy a korábbi szavazó bázisát is megőrizze, bizonyos mértékig megtartotta a szélső-jobboldali mivoltát. A párt egyik alelnöke Toroczkai László, aki híres a szélsőséges nézeteiről, a vitatott intézkedéseiről és az összeesküvés elméletek terjesztésérőlVona Gábor ezzel szemben azzal érvel, hogy a párt mára már felhagyott a radikális nézeteivel, és azok a politikai szereplők, akik a Jobbik szélső-jobboldali múltjáról nem tudnak letenni már nem képviselik a pártot. Ez erős ellentmondásban van Toroczkai alelnöki pozíciójával. Arról nem is beszélve, hogy az interneten Vona Gáborról is találni pár, például lightosan zsidózó, cigányozó, buzizó megszólalást.

Továbbá, Simicska Lajos, aki korábban Fidesz-közeli oligarcha volt, és jelentős szerepet játszott Orbán maffiaállamának kialakításában, ma nyíltan támogatja a Jobbikot. Arról nem is beszélve, hogy nincs olyan jobbikos település, ahol bevezettek volna bármilyen komoly átláthatósági, korrupcióellenes intézkedéseket, miközben a korrupció az egyik legkomolyabb téma, amivel (jogosan) támadják a Fideszt.

 

jobbik_1.png

(kép forrása HVG)

 

Tehát a kérdés adott: a Jobbikra adott szavazat vajon tényleg valódi kormányváltást eredményezhet, vagy egy olyan pártot segítene, amelyik ugyan politikai szereplőiben más, de céljaiban és motivációiban ugyanaz mint a Fidesz? Hihető az, hogy a Jobbik, Simicska támogatásával, a mostani rezsim lerombolásán és egy ténylegesen liberális demokrácia felépítésén dolgozna megválasztása után? Tudták, Vona saját bevallása szerint nem is demokrata? Nem? Akkor ezt nézzék meg. Vona Gábor biztosan nem az új Orbán Viktor? A Jobbik kampányának legfontosabb érvelése miszerint egy igazi kormányváltást csak és kizárólag a Jobbik hajthatja végre, ezeknek a tudatában erősen megkérdőjelezhetővé válik.

Április 8-án mindenkinek el kell mennie szavazni! Ez nem kérdés. De nagyon nem mindegy, hogy mire váltjuk le Orbán Viktor maffiaállamát.